Warmtepompen

Elk huis is warm te krijgen met een warmtepomp maar niet elke huis is (gelijk) geschikt voor een warmtepomp. Als eerste moet altijd gekeken worden naar het verbeteren van de schil van de woning. Denk aan spouw, vloer, dakisolatie en het vervangen van enkel/dubbel glas naar HR++ of triple glas. In een matig geïsoleerd huis loont het al om te kijken naar een hybride warmtepomp die met elke Cv-ketel kan worden verbonden.

Benieuwd naar de werking van een warmtepompboiler? Een combinatie van een boilervat en kleine warmtepomp voor de verwarming van tapwater zie onze pagina Hoe werkt een warmtepomboiler.

Met een volledig elektrische warmtepomp haal je de warmte uit de lucht of uit de grond. Zo kan je volledig van het gas af en bespaar je flink naast de stijgende gasprijs ook op de vaste aansluit en leverkosten van je gasaansluiting. Zie hier voor meer informatie over volledig elektrische warmtepompen.

Hoe werkt een warmtepomp?


Een warmtepomp maakt gebruik van een aantal natuurkundige principes. En lijkt eigenlijk heel veel op een apparaat wat u al lang kent, namelijk een koelkast. Alhoewel deze bedoeld is om te koelen is het principe vrijwel gelijk. Uiteraard met dat verschil dat de warmtepomp warmte aflevert.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of zelfs indien mogelijk het grondwater en zet dit om in energie die te gebruiken is in uw woning. In de regel wordt de warmtepomp direct aangesloten op uw CV installatie. Een warmtepomp verbruikt electriciteit, maar geen gas. Hierdoor is de CO2 uitstoot van een warmtepomp vele malen lager dan uw traditionele CV ketel. In de zomer kan de warmtepomp de woning koelen door het systeem om te draaien en koude aan de woning toe te voeren. En gebruikt u de warmtepomp in combinatie met uw eigen opgewekte stroom van zonnepanelen, dan bent u bijna energie neutraal bezig.

In grote lijnen is het warmtepomp systeem te ontleden in 3 hoofdonderdelen:

De bron:
Bronnen om warmte uit te winnen zijn buitenlucht, grondwater, bodem of PVT systemen. De laatste is een combinatie van zonnepanelen en thermische panelen zoals ook gebruikt voor bv. zonneboilers.

De warmtepomp:
Er zijn tegenwoordig diverse systemen op de markt. Allen met ee net even andere werking. Zo zijn er warmtepompen die alleen warme lucht leveren maar uiteraard ook systemen die warm water of energie voor uw CV systeem kunnen leveren. Informeer gerust welk systeem in uw situatie het beste past.

Het afgiftesysteem:
Het afgiftesysteem zal in de regel uw bestaande CV installatie of de HR Ketel zijn. Er zijn ook andere systemen. U moet dan denken aan ruimtes die verwarmd worden met warme lucht.

 

Benieuwd naar uw besparing met een warmtepomp?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Ons adres is: Blekerstraat 5, 2222 AN in Katwijk aan Zee.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een goed advies voor uw specifieke situatie of kom langs in onze showroom.

Welkom bij

Solar-Energy-Groep 


“Yeah”  bijna lente !!

Geniet van de zon en haar voordelen