Over de werking van zonnepanelen en het rendement en besparing

Zelf stroom opwekken?

U bent geïnteresseerd in zonne-energie en wil meer informatie?
Hieronder leest u alles wat u moet weten over zonnepanelen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een module (zonnepaneel) bestaat uit aaneengeschakelde cellen die energie opleveren. De zonnecellen zijn gemaakt van silicium en bestaan uit twee lagen met daartussenin een grenslaag. Als het licht op de cellen valt treedt het fotovoltaisch effect in werking; het zonlicht wordt opgevangen en omgezet in elektrische energie. Door het schakelen van de cellen bouwen we een bepaald voltage op en met het in serie schakelen van de panelen kunnen we vervolgens zelf bepalen hoeveel volt en Watt we nodig hebben om aan uw behoefte aan energie te voldoen.

Elk modern paneel heeft een zogenaamde “by-pass” diode in de junctionbox verwerkt. Deze box zit achter het paneel en waar de connectordraden van de cellen bij elkaar komen. Omdat een paneel verdeelt is in meestal 3 of soms 4 vlakken worden deze beveiligd door een diode. Mocht 1 cel geblokkeerd raken door schaduw dan zorgt de diode dat deze rij cellen wordt overgeslagen. (anders komt al die energie van de panelen door een geblokkeerde cel en zou deze dan kunnen verhitten). By-pass diodes zorgen dus zelf voor schaduw management en voorkomen schade / brand in de panelen. Optimizers en microomvormers zijn daarom ( in de meeste gevallen ) nutteloze en dure apparaten.

Het verschil tussen mono zonnepanelen en poly zonnepanelen

Poly- en Mono-kristallijn worden beiden uit dezelfde grondstoffen gemaakt, namelijk silliciumzand. Bij het stolproces van de poly-kristallijne ingots van vloeibare naar vaste vorm laat men het silicium stollen zonder extra handelingen. De kristallen blijven dan kris kras door elkaar liggen. Bij het proces van Mono-kristallijn gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen zodat de kristallen allemaal dezelfde kant op komen te liggen. Het voordeel hiervan is dat de mono-kristallijne cellen iets meer stroom opwekken en beter tegen hoge temperaturen kunnen. De panelen met mono cellen zijn dus ook iets duurder dan de poly panelen.

Het oog wil ook wat

Omdat kwaliteit niet alleen te maken heeft met het product maar zeker ook met het esthetische aspect van de installatie bied Solar Energy Groep vaak de geheel zwarte panelen aan “all black” van ALEO-Solar / LG-Solat. Deze geven een dakvlak veel meer rust dan de blauw / witte platen en dragen daardoor bij aan een stuk meerwaarde voor het dak. De “all-black” panelen zijn uitgerust met zwarte mono-cellen op een zwarte backscheet en een aluminium zwarte omlijsting.

Terugverdientijd / rendement

In onze offertes staan grafieken en tabellen waarin de investering die u doet afgezet wordt tegen de energie kosten die u bespaart. Deze berekeningen worden gemaakt op basis van zonuren. Het aantal zonuren was de afgelopen 20 jaar gemiddeld 1450 tot 1550 uur. Dit staat voor een gemiddelde instraling van +/- 1000kWh/m²/jaar volgens de instraling gegevens van NASA. De productiefactor is dan minus verlies van de perfecte ligging/kabel.

Hoe werkt salderen (opwekken van stroom terwijl u het niet gebruikt)

Voor de meeste mensen is niet duidelijk hoe salderen werkt.
Wij leggen het u uit hoe het werkt en wat het u kan opleveren aan de hand van een concreet voorbeeld.

Het energietarief

Laten we eerst het energietarief zelf eens ontleden:
Dit is een voorbeeld gebaseerd op de gemiddelde tarieven van dit moment:

Uw energietarief bestaat uit 3 delen:

1 Kaal tarief € 0,077
2 Energie / milieu belasting € 0,114
3 BTW 21% € 0,040
————————————————————
Uw tarief € 0,231 per KWh

Uitleg over het electriciteitsnetwerk en zonne-energie
In de meterkast is het net een rijbaan met eenrichtingsverkeer; Er komt elektriciteit binnen wanneer jij er om vraagt. Daar betaal je een bedrag (tarief) voor. Laten we voor dit rekenvoorbeeld uitgaan van een gemiddeld tarief van € 0,23 per KWh. Op het moment dat je zonnepanelen op je dak monteert en elektriciteit produceert wordt deze rijbaan ineens twee richtingsverkeer:

– Een baan voor inkomende elektriciteit
– Een baan voor uitgaande elektriciteit.

De meter zelf fungeert als “tolpoortje”. Dit tolpoortje registreert al het inkomende en uitgaande elektriciteitsverkeer en hanteert gelijke tarieven.

Niet alles wat je aan zonne-energie produceert gaat door het tolpoortje; de wasmachine die draait tijdens een zonnige dag zal rechtstreeks de energie uit de panelen verbruiken. Er komt dan ook geen elektriciteit door het poortje naar binnen. Zo verbruik je dus een deel van je opgewekte energie zelf. Het andere deel gaat het elektriciteitsnet op.

Voorbeeldberekening
Een huishouden met een digitale meter verbruikt gemiddeld 4.000 KWh verbruikt en betaald daarvoor € 920,-. Sinds een jaar hebben zij een zonnesysteem van 3.000 KWh liggen.

Aan het einde van het jaar wordt van beide rijbanen de balans opgemaakt; de bekende jaarafrekening.

Er is dit jaar dus 3.000 KWh binnengekomen. Dat is € 690,- aan verbruikte elektriciteit.

Er is 2.000 KWh uitgegaan (opgewerkt). Dat is € 460,- aan geleverde elektriciteit.

€ 690,- minus € 460,- = € 230,-.

De € 460,- ontvang je retour van het energiebedrijf voor de door jou aan hen geleverde energie.

In dat jaar is 1.000 KWh rechtstreeks uit de panelen verbruikt die je dus niet hoefde af te nemen en op die manier € 230,- bespaard hebt.

De teruggave van € 460,- plus de besparing van € 230,- = € 690,- maakt je totale jaarlijkse besparing en dus rendement op je zonnepanelen.

Heb je nu een ouderwetse draaischijfmeter, dan is het nog eenvoudiger;
De 2.000 KWh die opgewekt is, wordt direct van je verbruik afgehaald. Dat kun je zien aan de schijf die de andere kant opdraait. Je ontvangt een jaarafrekening van 1.000 KWh. = € 230,- Je besparing is uiteindelijk hetzelfde.

Ook geld besparen met zonnepanelen?

Vraag gratis een offerte aan.

Ons adres is: Blekerstraat 5, 2222 AN in Katwijk aan Zee.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een goed advies voor uw specifieke situatie of kom langs in onze showroom.