Verduurzamen van uw woning - de volgende stap

Wist u dat? Woningen en gebouwen verantwoordelijk zijn voor één derde van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld. Met de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkolen worden onze huizen verwarmd en hierdoor draagt u ook bij aan de opwarming van de aarde. Maar hoe kunt u met de verduurzaming van uw woning uw ecologische voetstap verkleinen?

U heeft de spouw, dak en vloer van uw woning al zo goed mogelijk (na)geïsoleerd en ook uw ramen vervangen in HR++ of HR+++ glas? En misschien wekt u ook al uw eigen energie op met zonnepanelen? Maar hoe kunt u uw gasverbruik verder verminderen?

Volledig van het gas af met een all-electric warmtepomp is misschien nog een brug te ver voor uw woning maar er zijn meerdere duurzame wegen naar Rome. Solar Energy Groep biedt een scala van duurzame oplossingen aan om u klaar te maken voor een toekomst zonder fossiele brandstoffen.

Een gemiddeld huishouden van 2 volwassenen en 2 kinderen verbruikt tussen de 1000 – 1200m3 gas per jaar en tussen 2500 – 3000kWh per jaar aan elektra. Het opwekken van deze hoeveelheid elektra kan al met 8-10 zonnepanelen of kan worden voorzien van ‘groene’ energie (voor windmolen- of zonneparken) bij een groene energieleverancier naar keuze.
Van de 1000 – 1200m3 aardgas gaat ongeveer 20-30% naar de verwarming van tapwater, een paar procent naar koken en de rest 70-80% voor de verwarming van het huis.

De kosten zijn dan als volgt: (huidige prijs mei 2023 ) €1,79 tot €2,40 per m3 + vaste leverkosten van €250 p.j.= totale kosten tussen €2000 – €2800 per jaar. Sinds 2022 is er een prijs plafond in gesteld maar of dat in heel 2023 nog van kracht is de vraag.

 

In onderstaande duurzame oplossingen kijken we naar de besparingen die het kan opleveren om zo het gas verbruik te verminderen. Goed voor uw portemonnee en goed voor het milieu.

Verduurzamen de volgende stap

Koken op inductie

Koken op gas is maar verantwoordelijk voor enkele kuub gas per maand en het vervangen van uw gasfornuis voor een inductiekookplaat loont pas echt als u uw keuken gaat verbouwen (of echt van het gas af gaat). Vaak zal er een aanpassing nodig zijn in de meterkast naar een 3-fasen groepenkast en er een kabel moet worden getrokken naar de keuken. 

Tip: indien u zonnepanelen laat plaatsen dan kan Solar Energy Groep ook gelijk de meterkast vervangen. Zo bent u klaar voor de toekomst voor bijv. aanschaf van een warmtepomp/inductiekookplaat of elektrische auto.

Tapwater verwarming

We gebruiken allemaal voorverwarmd tapwater; denk aan warm water in de keuken/badkamer en voor de bad en douchebeurten. Een huishouden van 2 volwassen met 2 jonge kinderen verbruikt natuurlijk minder gas voor tapwater verwarming dan een huishouden van 2 volwassenen met 2 pubers. Elk huishouden en elke woning is anders en afhankelijk van de wensen en idealen zijn er duurzame maatregelen om deze 200 – 400m3 gas te verminderen. Benieuwd naar uw tapwater gebruik? Kijk eens naar uw gasverbruik in een zomermaand waar u de verwarming uit heeft staan, vermenigvuldig dit x 12 maanden en dit is uw tapwater gasverbruik (+ een beetje gas voor koken)

Zonneboiler of warmtepompboiler

Afhankelijk van uw situatie en de ruimte op het dak en de installatieruimte kunnen we u adviseren welke systeem het beste bij u past. Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector op het dak en een boilervat in huis. Door de stralingswarmte van de zon wordt een koelmiddel of alcohol verwarmt en deze warmte verwarmt het water in het boilervat. Een zonneboilersysteem verbruikt amper elektriciteit en is een uiterst duurzame keuze voor de verwarming van tapwater. Een boilervat zijn er in verschillende formaten, staand of liggend en past zonder problemen in veel ruimtes. De besparing kan oplopen van 50 – 70% van het gasgebruik voor tapwater.

Een warmtepompboiler is voor veel mensen een tamelijk nieuw product maar in veel Europese landen al lang een begrip geworden. Met een warmtepompboiler kan je 100% van het gasverbruik voor tapwater opvangen en zelfs gas verminderen door aansluiting op de cv-ketel. De warmtepompboiler van Atlantic is er in 100L, 150L, 200L of 270L en heeft een klein warmtepompje erboven op zitten die door lucht stroming het water verwarmt. Een groot voordeel is dat er geen collector of buitenunit hoeft te worden aangesloten en dat de warmtepompboiler een restproduct heeft; 7°C graden koudere lucht die uw woning in warme periodes kan helpen verkoelen. Een warmtepompboiler gebruikt wel meer stroom dan een zonneboiler, afhankelijk van type en gebruik tussen 800 – 1500kWh. Lees hier meer over de werking van dit mooie product en de bevindingen van een energieadviseur.

Explorer warmtepompboiler

Cv-ketel vervangen of ondersteunen?

Een huidige centrale verwarming ketel gaat tussen de 15 en 20 jaar mee. Indien het einde van de levensduur in zicht is dan loont het om de ketel voortijdig te vervangen voor een zuiniger model die minder gas verbrandt. En als extra steun kunt u de cv-ketel helpen nog minder gas te verbruiken met een hybride warmtepomp. Er zijn meerdere soorten warmtepompen maar de meeste gebruikte in bestaande bouw zijn de volledig elektrische lucht/water warmtepomp en de hybride (lucht/water) warmtepomp. Wij plaatsen naast warmtepompen ook zuinige hoge rendement cv-ketels.

A++ logo

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een mooie uitvinding om uw huishouden de komende 20 jaren ermee te overbruggen. De Elga Ace van Remeha kan op elke cv-ketel worden aangesloten en kan zo het gasverbruik voor verwarming tot wel 60% verminderen. Alleen als de buiten temperatuur onder de 0°C springt neemt de cv-ketel het over. Het rendement verschilt natuurlijk hoe u uw huis heeft geïsoleerd en verwarmd maar kijkend naar het voorbeeld bovenaan met het gezin van 4 personen. Van de 800m3 aan gas voor de verwarming kan hier meer dan 500m3 gas worden bespaard. Een hybride warmtepomp verbruikt wel elektriciteit maar stuk minder dan een volledig elektrische warmtepomp. Denk aan 800 – 1500kWh per jaar, wat u met zonnepanelen weer zelf kunt opwekken.

All-electric warmtepomp

Voor een volledig elektrische warmtepomp installatie is naast een goed geïsoleerde woning ook een goede warmteafgifte systeem nodig, denk hierbij aan vloerverwarming of lage temperatuur verwarming (LTV) radiatoren. Deze installaties komen tegenwoordig standaard in nieuwbouwwoningen maar zien hun weg ook steeds meer in bestaande bouw. In deze woningen moet er al op inductie worden gekookt en doormiddel van een warmtepompboiler of boilervat het tapwater worden verwarmt. De warmtepomp buitenunit komt aan de gevel, op het dak (bijv. aan de schoorsteen) of in de tuin te staan en een binnenunit op de plek waar de cv-ketel stond. Een geïntegreerd boilervat kan er in of naast staan.

Voordeel van het afsluiten van uw gasverbinding is dat u geen vaste aansluit/leverkosten meer hoeft te betalen van +/- €250,- per jaar. Een warmtepomp vraagt wel een grote hoeveelheid stroom, die u deels met zonnepanelen kunt opwekken als u genoeg ruimte heeft op uw dak. Het gemiddeld verbruik van een warmtepomp bij een goed geïsoleerd huis is circa 3.000 kWh. 

Afhankelijk van uw gebruik en (eventuele verbouwingskosten van) isolatie / warmteafgifte systeem is het rendement al binnen 10 jaar terugverdient. Als u deze stap overweegt dan is het maken van een warmteverliesberekening noodzakelijk om te kijken naar de vermogensvraag van het huis. Indien u dan de stap maakt naar een volledig elektrisch pomp dan krijgt u de kosten voor de berekening van een adviesbureau van ons gratis.

Benieuwd of uw huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp, zet de max temperatuur van de cv-ketel op 50°C en kijk of uw woning ook aangenaam warm wordt. 

Remeha warmtepomp subsidie
Honeywell Zone regeling

Duurzame oplossingen

Wij bij Solar Energy Groep bieden graag een compleet duurzaam pakket van mogelijkheden om zo het rendement van uw installatie, uw wooncomfort en de waarde van uw woning te verhogen. Voor een hoger rendement verwarming in de woning plaatsen wij ook lage temperatuur verwarming (LTV) radiatoren of vloerverwarming, zo is de stap naar een warmtepomp weer een stap dichterbij.

Bent u veel thuis en wilt u besparen op uw gasverbruik door alleen de kamers te verwarmen waar u daadwerkelijk ook bent? Of makkelijk in kunnen plannen wanneer u de kamer wenst voor te verwarmen? Zo bespaard u gas en verhoogt u het comfort van uw woning. Kijk dan eens bij ons slimme thermostaat zone-regeling.

Wilt u ook verduurzamen en geld besparen?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Ons adres is: Blekerstraat 5, 2222 AN in Katwijk aan Zee.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een goed advies voor uw specifieke situatie of kom langs in onze showroom.