Onzin of waarheid

Deze pagina is bedoeld om de meeste onzin weg te filteren. U als nieuwe of bestaande zonne-energie liefhebber zal vast te maken hebben gehad met de hier onder uitgelichte onderwerpen.

De TOP van onzin uitspraken

  1. De zwakste schakel (minst presterende paneel) is altijd leidend.
  2. Optimizers geven 25% meer energie.
  3. Aziatische producten versus Duitse / Europese producten.
  4. Zonnepanelen trekken bliksem aan.
  5. Zonnepanelen kunnen alleen op daken Oost / Zuid / West.
  6. Gezamenlijk inkopen via de plaatselijke gemeente geeft extra garantie.
  7. Paneel merken die in een test voor komen zijn betrouwbaar.
  8. Micro omvormers gaan minstens 25 jaar mee.
  9. Zonnepanelen zijn zelf reinigend.
  10. Batterijen zakelijk / thuisbatterij de 10 vooroordelen.

Maar hoe zit het dan wel?

De zwakste schakel (minst presterende paneel) is altijd leidend?

De bypass diodes in het paneel zorgt dat het paneel is geschakeld in 6 stukken. Als er 1 of meerdere delen van het paneel in de schaduw ligt dan zal de bypass diode dit deel overslaan. Zo haalt u optimaal resultaat ook al valt er deels schaduw op een paneel. 

 

Een modern paneel is opgebouwd uit: 60 hele of 120 halfcut cellen en worden geschakeld per cel. Elke cel heeft +/- 8 tot 9 ampère en 0.5 / 0.6 Volt. als we van een paneel uitgaan van dat 400Watt als verkoop waarde heeft is dat dus >> 120 cellen x 1.58Volt = 31Volt x 12.9 amp. dit uiteraard in een “Standaard Test Conditie” gemeten. Elke cel heeft dus een bepaald Ampère die leidend is en alle voltage worden opgeteld. Als 1 paneel een stuk schaduw heeft wordt dat ge By-past door de diode en gaat vervolgens de cyclus weer door ( voltage optellen ). Mocht er in een string van 10 panelen 2 in de schaduw liggen is er dus niets aan de hand omdat de by-pas diode deze panelen / cellen simpel weg overslaat. Dit moet wel anders zouden de panelen oververhit kunnen raken. dit is dus de reden dat een optimizer geen enkele meerwaarden heeft.

Optimizers geven 25% meer energie?

Een optimizer kan geen schaduw weg filteren en kan de instraling van de zon niet sterker maken. Door de diode in een paneel wordt het beschaduwde deel ge by-past en kan dus geen schade aanrichten aan het paneel. Een optimizer kan en gaat daar niets aan veranderen.
Bij lichte schaduw zal de Amperage zakken van het beschaduwde paneel zal een goede omvormer deze verandering in de string opvangen zoals de SMA met ShadeFix.

SMA Shadefix vs optimizers

De optimizer is een leuk ding om per paneel de prestaties te meten maar in een normale situatie strikt onnodig. Tevens zijn de extra kosten en apparatuur niet wenselijk. De meerkosten kunt u in onze optiek beter stoppen in de kwaliteit en hogere vermogens van een paneel merk. Solar-Edge is vanaf 2012 op de markt en we weten nu al dat er 15% uitval is bij de optimizers van Solar-Edge in Europa. In ons geval bij de verkoop van zo.n 20 tot 25 duizend zonnepanelen per jaar zou 5% uitval al een ramp zijn. 

Aziatische producten versus Duitse / Europese producten

Aziatische producten stonden door de antidumping wet extra onder druk. Veel merken worden met subsidie van de Chinese overheid extra goedkoop op de Europese markt aangeboden en dat is oneerlijke concurrentie. Je kunt je ook af vragen of een zonnepaneel dat goedkoper is dan een plaatje hout bij de bouwmarkt nu wel zo’n goede keuze is voor uw eigen installatie. Onze regel is: “De garantie van uw product is net zoveel waard als het bedrijf dat het geeft”. Met andere woorden, Hoe kan een bedrijf dat nog geen 10 jaar bestaat 25 jaar garantie geven op haar producten? Elke fabrikant zegt een degradatie limiet te hebben van 20% over 25 jaar. Maar ja, welke fabrikant bestaat er nog over 25 jaar? Zorg daarom dat u keuze voor een installateur de juiste is. 

Zonnepanelen trekken bliksem aan?

Bliksem heeft geen voorkeur. Een goed voorbeeld is ons energie netwerk. Er is namelijk geen verhoogd gevaar bij hoogspanning masten en waarom zou dat wel zijn door een paar of heel veel zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen alleen op daken Oost / Zuid / West?

Natuurlijk leveren zonnepanelen meer op als ze op Zuid zijn georiënteerd en het liefst op +/- 10 tot 30 graden. Maar stel dat u een “Noord” dak heeft van 30 graden en uw systeem van 3000 Watt piek levert u 2250kWh op? Dat is weliswaar niet het top rendement maar evengoed wel energie ( zo’n 75% ).

Gezamenlijk inkopen via de plaatselijke gemeente geeft extra garantie?

Gezamenlijke inkoop acties van de gemeente / I-choosr / verenging Eigen Huis en tegen wording Winst uit je woning leveren niets meer op dan een reguliere expert. De gemeente of vereniging probeert collectief een goedkope prijs te bedingen en stapt vervolgens na de deal er tussenuit. Dat geeft onrust op de markt en wijst niemand aan als verantwoordelijke. Want wat als de “uitgeknepen” leverancier / installateur niet meer bestaat?  Check van te voren of de installateur is aangesloten bij SGZE.

Paneel merken die in een test voorkomen zijn betrouwbaar?

Helaas zijn testen manipuleerbaar. Photon in Duitsland is daar helaas betrokken in geweest en vervolgens zijn er geen betrouwbare testvelden opgebouwd. Het is ook bijna onmogelijk om een individueel (betrouwbaar) paneel merk te testen dat in het veld is opgesteld. Luchtstromen en andere bijkomstigheden zorgen voor een vertekend beeld. Klimaat kamers en flash-testen kunnen als enige een goede waarde bepalend.

Micro omvormers gaan minstens 25 jaar mee?

Micro omvormers en optimizers zijn componenten waar elektronica in zit. In ons klimaat hebben we temperatuursverschillen van -10 tot +80 graden achter de panelen en dat heeft zijn gevolgen. De meeste behuizing van dit soort elektronica is niet vacuüm afgesloten maar IP65 / 68 en dat betekend “spat of water dicht” en er bevindt zich dus normale lucht in de kastjes wat weer kan condenseren etc. Al met al meer risico dan een string omvormer.

Zonnepanelen zijn zelf reinigend?

De toplaag van een zonnepaneel is echt niet anders dan het glas in het raamkozijn, weliswaar gehard met een coating maar verder gewoon glas. Door de ideale Hellingshoek spoelen ze goed schoon en merken we dat zelfs panelen van 20 jaar oud nog mooi schoon zijn. Mocht u vervuiling zien dan is het wenselijk dit schoon te maken. 

❌ Fabel: Batterijen zijn te duur

✅ Feit: De aanschaf van een batterij kan zeker een kostenpost zijn. Toch verdienen batterijen zichzelf echt wel terug. Denk aan de lagere energierekening en de lange levensduur van batterijen. Wist je dat de gemiddelde terugverdientijd van een batterij zo’n 6 jaar is? Vooral als je batterijen combineert met smart energy en dynamische energietarieven besparen klanten aanzienlijk op hun energierekening. In het kort: op deze manier laad de batterij zich op wanneer de energietarieven het laagst zijn zodat je klanten geen hoge energietarieven meer hoeven te betalen. Dit maakt een thuisbatterij dus ook in de koude Nederlandse winters (zonder zon) uitermate rendabel en/of zonder zonnepanelen rendabel!

❌:Fabel: Batterijen hebben een korte levensduur

✅ Feit: De huidige generatie batterijen hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar of zelfs langer, afhankelijk van het type en gebruik. De meeste Lithium-ion batterijen kunnen duizenden laad- en ontlaadcycli doorstaan voordat ze aanzienlijk in capaciteit afnemen.

❌Fabel: Batterijen zijn onbetrouwbaar en brandgevaarlijk

✅ Feit: De technologie van batterijen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Ze zijn veiliger, betrouwbaarder en efficiënter dan ooit tevoren. De meeste systemen hebben ingebouwde veiligheidstechnologieën en worden grondig getest voordat ze op de markt komen. Doordat de huidige generatie batterijen worden vervaardigd uit lithium ijzerfosfaat (LFP) zijn deze batterijen een stuk brandveiliger dan oudere batterijen.

❌Fabel: Alleen grote huizen kunnen profiteren van batterijen

✅ Feit: Batterijen zijn er in verschillende maten en capaciteiten, waardoor ze geschikt zijn voor zowel kleine als grote woningen. Zelfs appartementen kunnen profiteren van kleinere batterijoplossingen. Bereken eenvoudig hoeveel capaciteit jouw klanten nodig hebben.

❌Fabel: Batterijen zijn moeilijk te installeren en onderhouden

✅ Feit: De installatie van batterijen is eigenlijk redelijk eenvoudig. Het onderhoud van batterijen is minimaal. We geven regelmatig praktische tips en tricks.

❌Fabel: Batterijen zijn alleen nuttig tijdens stroomuitval

✅ Feit: Batterijen zijn ontworpen om energie op te slaan en vrij te geven wanneer dat nodig is, dat is natuurlijk enorm handig tijdens stroomuitval. Gelukkig doen batterijen meer dan dat. Batterijen helpen je slimmer om te gaan met de beschikbare energie. Ze optimaliseren bijvoorbeeld het gebruik van zonne-energie door overtollige energie op te slaan voor later gebruik. Ook als jouw klanten (nog) geen zonnepanelen hebben helpt de batterij bij het aanzienlijk verlagen van de energierekening.

❌Fabel: De milieukosten van batterijen wegen niet op tegen de voordelen

✅ Feit: Hoewel de productie van batterijen natuurlijk effect heeft op het milieu, is de totale ecologische voetafdruk van batterijen veel lager dan die van fossiele brandstoffen. Bovendien zijn er steeds meer recyclingprogramma’s en duurzaamheidsinitiatieven die de milieu-impact van batterijen verminderen. Ook onze leveranciers kijken continu hoe zij hun productieproces kunnen verduurzamen.

❌Fabel: Batterijen zijn niet nodig, omdat ik al een gunstig energietarief heb

✅ Feit: Zelfs als je aangesloten bent op het elektriciteitsnet en profiteert van gunstige tarieven, bieden batterijen voordelen. Ze helpen om energie te besparen tijdens piekuren en beschermen tegen stijgende energiekosten. Bovendien voorzien batterijen jouw klanten zelfs tijdens stroomuitval van energie. Zorg er in dit geval wel voor dat je kiest voor een batterij met back-upmogelijkheden.

❌Fabel: De technologie van batterijen is nog niet volwassen genoeg

✅ Feit: De technologie van batterijen is inmiddels goed ontwikkeld en wordt wereldwijd op grote schaal toegepast. Veel batterijen zijn inmiddels AI gedreven waardoor ze zelfstandig kunnen handelen op de energiemarkt. In landen om ons heen zie je dan ook dat batterijen de afgelopen jaren al een toevlucht namen. Vooral in bijvoorbeeld Scandinavië is het hebben van een batterij al de normaalste zaak van de wereld. Fabrikanten blijven bovendien continu innoveren, waardoor batterijen steeds efficiënter en betaalbaarder worden.

❌Fabel: Batterijen zijn alleen interessant als je zonnepanelen hebt

✅ Feit: Ook als je klanten geen zonnepanelen hebben zijn batterijen een slimme keuze. In combinatie met een dynamisch energiecontract en een slimme meter laad de batterij zich op wanneer de energietarieven het laagst zijn zodat je klanten geen hoge energietarieven meer hoeven te betalen. Dit maakt een thuisbatterij dus ook in de koude Nederlandse winters (zonder zon) uitermate rendabel. Vooral in de toekomst gaat dit steeds relevanter worden. Wist je dat je hier zelfs geld mee kan verdienen als consument?

Conclusie: Batterijen, een slimme investering!

Heeft u vragen?

Stel ze gerust via ons contactformulier

Ons adres is: Blekerstraat 5, 2222 AN in Katwijk aan Zee.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een goed advies voor uw specifieke situatie.

Welkom