Onzin of waarheid

Deze pagina is bedoeld om de meeste onzin weg te filteren. U als nieuwe of bestaande zonne-energie liefhebber zal vast te maken hebben gehad met de hier onder uitgelichte onderwerpen.

De Top 10 van onzin uitspraken

  1. De zwakste schakel ( minst presterende paneel ) is altijd leidend.
  2. Optimizers geven 25% meer energie.
  3. Aziatische producten versus Duitse / Europese producten.
  4. Zonnepanelen trekken bliksem aan.
  5. Zonnepanelen kunnen alleen op daken Oost / Zuid / West.
  6. Gezamenlijk inkopen via de plaatselijke gemeente geeft extra garantie.
  7. Paneel merken die in een test voor komen zijn betrouwbaar.
  8. Micro omvormers gaan minstens 25 jaar mee.
  9. Montage systemen die gehaakt worden zijn net zo veilig als geschroefd materiaal.
  10. Zonnepanelen zijn zelf reinigend.

Maar hoe zit het dan wel?

De zwakste schakel ( minst presterende paneel ) is altijd leidend?

Een modern paneel is opgebouwd uit: 54 / 60 of 72 cellen en worden geschakeld per cel. Elke cel heeft +/- 8 tot 9 ampère en 0.5 / 0.6 Volt. als we van een paneel uitgaan van dat 270Watt als verkoop waarde heeft is dat dus >> 60 cellen x 0.55Volt = 33Volt x 8.1 amp. dit uiteraard in een “Standaard Test Conditie” gemeten. Elke cel heeft dus een bepaald Ampère die leidend is en alle voltage worden opgeteld. Als 1 paneel een stuk schaduw heeft wordt dat ge By-past door de diode en gaat vervolgens de cyclus weer door ( voltage optellen ). Mocht er in een string van 10 panelen 2 in de schaduw liggen is er dus niets aan de hand omdat de by-pas diode deze panelen / cellen simpel weg overslaat. Dit moet wel anders zouden de panelen oververhit kunnen raken. dit is dus de reden dat een optimizer geen enkele meerwaarden heeft.

Optimizers geven 25% meer energie?

Een optimizer kan geen schaduw weg filteren en kan de instraling van de zon niet sterker maken. Door de diode in een paneel wordt het beschaduwde deel ge by-past en kan dus geen schade aanrichten aan het paneel. Een optimizer kan en gaat daar niets aan veranderen.
Bij lichte schaduw zal de Amperage zakken van het beschaduwde paneel zal een goede omvormer deze verandering in de string opvangen zoals de SMA met optitrack global peak.

De optimizer is een leuk ding om per paneel de prestaties te meten maar in een normale situatie strikt onnodig. Tevens zijn de extra kosten en apparatuur niet wenselijk. De meerkosten kunt u in onze optiek beter stoppen in de kwaliteit en hogere vermogens van een paneel merk. Solar-Edge is vanaf 2012 op de markt en we weten nu al dat er 15% uitval is bij de optimizers van Solar-Edge in Europa.

Aziatische producten versus Duitse / Europese producten

Aziatische producten staan door de antidumping wet extra onder druk. Veel merken worden met subsidie van de Chinese overheid extra goedkoop op de Europese markt aangeboden en dat is oneerlijke concurrentie. Je kunt je ook af vragen of een zonnepaneel dat goedkoper is dan een plaatje hout bij de bouwmarkt nu wel zo’n goede keuze is voor uw eigen installatie. Onze regel is: “De garantie van uw product is net zoveel waard als het bedrijf dat het geeft”. Met andere woorden, “Hoe kan een bedrijf dat nog geen 10jaar bestaat 25 jaar garantie geven op haar producten?” Wij willen in de EU dat we de top producten op een lijst kunnen zetten en dat is de “SOLAR-If” lijst. Deze extra mogelijkheid op verzekering zorgt voor de term “vermogensgarantie”. Elke fabrikant zegt een degradatie limiet te hebben van 20% over 25 jaar. Maar ja, welke fabrikant bestaat er nog over 25 jaar? Vandaar deze extra keuringen.
.

Zonnepanelen trekken bliksem aan?

Bliksem heeft geen voorkeur. Een goed voorbeeld is ons energie netwerk. Er is namelijk geen verhoogd gevaar bij hoogspanning masten en waarom zou dat wel zijn door een paar of heel veel zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen alleen op daken Oost / Zuid / West?

Natuurlijk leveren zonnepanelen meer op als ze op Zuid zijn georiënteerd en het liefst op +/- 10 tot 30 graden. Maar stel dat u een “Noord” dak heeft van 30 graden en uw systeem van 3000 Watt piek levert u 2250kWh op? Dat is weliswaar niet het top rendement maar evengoed wel energie ( zo’n 75% ).

Gezamenlijk inkopen via de plaatselijke gemeente geeft extra garantie?

Gezamenlijke inkoop acties van de gemeente / I-choosr / verenging Eigen Huis leveren niets meer op dan een reguliere expert. De gemeente of vereniging probeert collectief een goedkope prijs te bedingen en stapt vervolgens na de deal er tussenuit. Dat geeft onrust op de markt en wijst niemand aan als verantwoordelijke. Wat als de “uitgeknepen” leverancier / installateur niet meer bestaat?

Paneel merken die in een test voorkomen zijn betrouwbaar?

Helaas zijn testen manipuleerbaar. Photon in Duitsland is daar helaas betrokken in geweest en vervolgens zijn er geen betrouwbare testvelden opgebouwd. Het is ook bijna onmogelijk om een individueel (betrouwbaar) paneel merk te testen dat in het veld is opgesteld. Luchtstromen en andere bijkomstigheden zorgen voor een vertekend beeld. Klimaat kamers en flash-testen kunnen als enige een goede waarde bepalend.

Micro omvormers gaan minstens 25 jaar mee?

Micro omvormers en optimizers zijn componenten waar elektronica in zit. In ons klimaat hebben we temperatuursverschillen van -10 tot +80 graden achter de panelen en dat heeft zijn gevolgen. De meeste behuizing van dit soort elektronica is niet vacuüm afgesloten maar IP65 / 68 en dat betekend “spat of water dicht” en er bevindt zich dus normale lucht in de kastjes wat weer kan condenseren etc. Al met al meer risico dan een string omvormer.

Montage systemen die gehaakt worden zijn net zo veilig als geschroefd materiaal?

Moeilijk onderwerp omdat 90% van alle installateurs met Clickfit of andere haaksystemen werken. Een panlat is niet bedoeld om panelen te dragen dat lijkt wel duidelijk. Als een systeem tenminste 25 jaar moet maar gaan kunt u zich afvragen of dat panlatje daar wel geschikt voor is. Op dit moment zijn er wel gevallen bekend maar we zijn nog geen 10 jaar bezig in NL. Er komt gegarandeerd een tijd dat dat er regelmatig panelen van het dak af worden getrokken door storm.

Zonnepanelen zijn zelf reinigend?

De toplaag van een zonnepaneel is echt niet anders dan u glas in het raamkozijn, welliswaar gehard maar verder gewoon glas. Door de ideale hoek spoelen ze goed schoon en merken we dat zelfs panelen van 20 jaar oud nog mooi schoon zijn. Mocht u vervuiling zien dan is het wenselijk dit schoon te maken.

Meer vragen of dringend antwoorden nodig?

Ik hoop dat u begrijpt dat de zaken er iets anders voorstaan dan allerlei sites u vertellen. Dit komt vaak door gebrek aan kennis van het product en dus maar opschrijven wat iedereen doet. De Solar-Edge optimizers zijn daar het beste voorbeeld van, een hele goede marketing heeft daar voor gezorgd en nu gelooft 80% van de installateurs en klanten dat het zwakste paneel in een string ( door schaduw ) leidend is.

Uiteraard zijn er nog wel meer zaken waar een ander licht op schijnt. Stel uw vragen per mail of kom eens langs in onze showroom.

Meer weten?

Vraag online een offerte aan of kom gewoon langs in de showroom.

Wij zijn gevestigd op de Kenauweg 17, 2331 BA, in Leiden
Onze openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een afspraak of kom vrijblijvend langs.
Telefoon: 071 542 74 40 of 06 12 49 36 93