Heeft investeren in zonnepanelen zin als de salderingsregeling wordt afgeschaft?

Ja, zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede investering. Op dit moment is de salderingsregeling nog steeds van kracht en dat wil zeggen dat we de opgewekte stroom in de winter gewoon weer mogen gebruiken zonder boetes of kosten van een energie maatschappij. De boetes worden overigens alleen op vaste en variabele contracten berekend en niet op dynamische contracten. Uiteraard is het verstandig om zelf zoveel mogelijk eigen opgewekte energie zelf te gebruiken zodat we het net zo min mogelijk belasten en dat kan d.m.v. “onze “Smart-Energy-Systemen”.

Anno 2024 gaan er veel verhalen ten ronde betreft de zin en vooral onzin betreft zonnepanelen. 

In het regeer akkoord / plannen van het huidige demissionaire kabinet staat nog steeds dat we de salderingsregeling gaan afbouwen vanaf 2025 tot 2031. Zelfs na volledige afbouw van de huidige regeling blijft het zeer interessant om zelf energie op te wekken en zelfs zonder accu’s is de aanschaf (volgens TNO) binnen 6 jaar terugverdient en dat komt vooral door het hoge rendement van de panelen en uiteraard de gunstige prijs. 

Dynamisch energie contract. Met een energie contract dat tegenwoordig wordt aangeboden door ANWB energie en Van der Bron krijgt u goedkopere energie als er een overschot is en betaald u veel als het schaars is. We verwachten dat we half 2024 een tool van SMA kunnen leveren die gebruik maakt van EPEX-SPOT. Deze beurs laat zien wat de stroom kost de volgende dag. Als we de prijs weten kunnen we in de “dal-uren” de accu’s volladen en de stroom gebruiken wanneer u dat wilt. Dat geldt ook voor uw opgewekte stroom.  De zogenaamde boete waarmee Van de Bron mee naar buiten trad is verwaarloosbaar bij het rendement van uw panelen en straks uw eigen opslag systeem. 

Feiten:
*De afbouwregeling van het salderen is van tafel.

*In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief ( enkel energie geen belastingen ).

*Teruglever boeten geld alleen over extra terug geleverde kWh na salderen. 

*Met meer panelen lever je wellicht meer terug in de zomer maar in de winter wek je meer eigen energie op. De winter heeft 4 x minder zon uren dan de zomer.

*Ook zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich snel terug. Onderzoek van TNO laat zien dat dit binnen 7 jaar is.

Hoe salderen werkt.
Wij leggen het u uit hoe het werkt en wat het u kan opleveren aan de hand van een concreet voorbeeld.

Laten we eerst het energietarief zelf eens ontleden:
Dit is een voorbeeld gebaseerd op de gemiddelde tarieven van dit moment:

Uw energietarief bestaat uit 3 delen:

1 Kaal tarief € 0,17 ( leverings tarief ) 
2 Energie / milieu belasting € 0,125
3 BTW 21% € 0,062
————————————————————
Uw tarief € 0,36 ct. per KWh ( gemiddelde oktober 2023 ) 

Uitleg over het electriciteitsnetwerk en zonne-energie
In de meterkast is het net een rijbaan met eenrichtingsverkeer; Er komt elektriciteit binnen wanneer jij er om vraagt. Daar betaal je een bedrag (tarief) voor. Laten we voor dit rekenvoorbeeld uitgaan van een gemiddeld tarief van € 0,36 per KWh. Op het moment dat je zonnepanelen op je dak monteert en elektriciteit produceert wordt deze rijbaan ineens twee richtingsverkeer:

– Een baan voor inkomende elektriciteit
– Een baan voor uitgaande elektriciteit.

De meter zelf fungeert als “tolpoortje”. Dit tolpoortje registreert al het inkomende en uitgaande elektriciteitsverkeer en hanteert gelijke tarieven.

Niet alles wat je aan zonne-energie produceert gaat door het tolpoortje; de wasmachine die draait tijdens een zonnige dag zal rechtstreeks de energie uit de panelen verbruiken. Er komt dan ook geen elektriciteit door het poortje naar binnen. Zo verbruik je dus een deel van je opgewekte energie zelf. Het andere deel gaat het elektriciteitsnet op.

Voorbeeldberekening
Een huishouden met een digitale meter verbruikt gemiddeld 4.000 KWh verbruikt en betaald daarvoor € 1440,- Sinds een jaar hebben zij een zonnesysteem van 4.000 Wp liggen en wekt op zuid ook 4000kWh op. 

Aan het einde van het jaar wordt van beide rijbanen de balans opgemaakt; de bekende jaarafrekening.we houden het simpel.

Er is 2000kWh terug geleverd en 2000kWh zelf verbruikt. Dat is € 720,- aan verbruikte elektriciteit en er is 2000 kWh uitgegaan (opgewerkt). Dat is € 720,- aan geleverde elektriciteit.

€ 720,- minus € 720,- = € 0,-.

De € 720,- ontvang je retour van het energiebedrijf voor de door jou aan hen geleverde energie.

In dat jaar is 2.000 KWh rechtstreeks uit de panelen verbruikt die je dus niet hoefde af te nemen en op die manier € 720,- bespaard hebt.

De teruggave van € 720,- plus de besparing van € 720,- = € 1440,- maakt je totale jaarlijkse besparing en dus rendement op je zonnepanelen.

Ook geld besparen met zonnepanelen?

Vraag gratis een offerte aan.

Ons adres is: Blekerstraat 5, 2222 AN in Katwijk aan Zee.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een goed advies voor uw specifieke situatie of kom langs in onze showroom.

Welkom bij de

Solar-Energy-Groep