Er bestaan 3 opties voor VVE's

1. De opgewekte energie wordt door de bewoners zelf gebruikt

Het mooiste zou zijn wanneer de opgewekte stroom direct met het eigen gebruik van de bewoners verrekend wordt. Zij betalen immers aan de leverancier de hoofdprijs voor een kWh zo’n € 0,40 cent gemiddeld in 2023.

Mocht u als VVE dit overwegen, dan begint dat bij een ledenvergadering. Er moet namelijk ingestemd worden voor het gebruik van het dak en er moet ook intern een stukje infrastructuur aangepast worden om de stroom bij het juiste appartement te krijgen. Dus stap 1 is een vergadering met alle leden om dit gezamenlijk te bespreken. Om verschillende redenen wordt voor deze, op het eerste gezicht meest logische, optie niet vaak gekozen. Waarom dat zo is, kunt u lezen bij optie 2 hieronder

2. De opgewekte stroom gebruiken voor de VVE (het gebouw) zelf

Deze optie is veruit de meest simpele en in de praktijk ook meest gekozen manier. Dit komt doordat het aantal bewoners t.o.v. de vierkante (bruikbare) meters van het dak nagenoeg nooit in verhouding is. De bruikbare ruimte wordt in die gevallen meestal gebruikt voor het opwekken van de stroom die het gebouw zelf nodig heeft om te kunnen functioneren. Denk daar bij aan galerij verlichting, liften etc.

De omvormer en de bekabeling worden meestal in een technische ruimte gemonteerd en geven daardoor weinig tot geen gedoe en hak- en breekwerk door het pand heen. Daardoor heeft u als VVE minder kosten. U kunt vervolgens bepalen of dit voordeel wordt verrekend met de servicekosten of dat u het reserveert voor groot onderhoud.3. Opslag en Peakshaving

Het vastrecht / netbeheerkosten in Nederland gaat fors omhoog. De Netbeheerders gaan +/- 80 miljard investeren om het “net” op orde te krijgen de aankomen de jaren en wie gaat dat betalen ? Uiteraard wij als bedrijven. In Nederland zijn grootgebruikers nu al 15 tot 66 procent duurder uit bij het inkopen van hun elektriciteit in vergelijking met Frankrijk, België en Duitsland. De hoge prijs wordt veroorzaakt door hoge nettarieven en het ontbreken van kortingsregelingen.

De oplossing : accu  / back-up systemen die de pieken kunnen opvangen. Stel u heeft heeft een bedrijf dat 3 x 80Amp. heeft als vaste aansluiting en dat kost per jaar 3400,- excl. btw. U heeft dit nodig omdat een lift of een bepaalde machine deze aansluiting vraagt maar de rest van uw bedrijf zou makkelijk af kunnen met 3 x 25Amp. Dan kunnen we de piek vraag opvangen door een back-up systeem met eigen output van die 3 x 80Amp. Deze kunt u dan op laden met zonnepanelen en een dynamisch contract dat uiteraard alleen in de dal momenten de accu’s laad. 

Alleen het veranderen van de aansluiting bespaard u al duizenden euro’s per jaar . 

voorbeeld: U verbruikt 50.000kWh per jaar op een aansluiting van 3 x 80Amp. 

3 x 80Amp kost u 3400,- maar u kan met 3 x 25Amp  ( 331,- ) al af ( door onze aanpassingen ) Dan bespaard u al 3000,- per jaar. 

Stel u investeert ook in zonnepanelen en wekt zo ook nog uw eigen energie op én we gaan naar een dynamisch contract dan kan het verbruik van 50.000kWh ook grotendeels reduceert worden en u zomaar 7500,- tot 10.000,- euro besparen ( op basis van 20cent per kWh ) . Met onze partner https://nieuwestroom.nl kunt u al eenvoudig naar een écht slim dynamisch contract.

Netbeheerkosten 2024

3*25
€ 331,00
3*35
€ 1.431,00
3*50
€ 2.111,00
3*63
€ 2.799,00
3*80
€ 3.479,00

Wilt u ook verduurzamen en geld besparen?

Bel gerust voor een goed duurzaam advies of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Ons adres is: Blekerstraat 5, 2222 AN in Katwijk aan Zee.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Welkom bij de

Solar-Energy-Groep 


Wegens de vakantie periode zijn wij met minder toppers op kantoor.  het kan zijn dat uw vraag / mail of telefoontje niet snel wordt beantwoord. We doen ons best.

Fijne vakantie gewenst.