Er bestaan 3 opties voor VVE's

1. De opgewekte energie wordt door de bewoners zelf gebruikt

Het mooiste zou zijn wanneer de opgewekte stroom direct met het eigen gebruik van de bewoners verrekend wordt. Zij betalen immers aan de leverancier de hoofdprijs voor een kWh zo’n € 050,- cent gemiddeld in 2023.

Mocht u als VVE dit overwegen, dan begint dat bij een ledenvergadering. Er moet namelijk ingestemd worden voor het gebruik van het dak en er moet ook intern een stukje infrastructuur aangepast worden om de stroom bij het juiste appartement te krijgen. Dus stap 1 is een vergadering met alle leden om dit gezamenlijk te bespreken. Om verschillende redenen wordt voor deze, op het eerste gezicht meest logische, optie niet vaak gekozen. Waarom dat zo is, kunt u lezen bij optie 2 hieronder.

2. De opgewekte stroom gebruiken voor de VVE (het gebouw) zelf

Deze optie is veruit de meest simpele en in de praktijk ook meest gekozen manier. Dit komt doordat het aantal bewoners t.o.v. de vierkante (bruikbare) meters van het dak nagenoeg nooit in verhouding is. De bruikbare ruimte wordt in die gevallen meestal gebruikt voor het opwekken van de stroom die het gebouw zelf nodig heeft om te kunnen functioneren. Denk daar bij aan galerij verlichting, liften etc.

De omvormer en de bekabeling worden meestal in een technische ruimte gemonteerd en geven daardoor weinig tot geen gedoe en hak- en breekwerk door het pand heen. Daardoor heeft u als VVE minder kosten. U kunt vervolgens bepalen of dit voordeel wordt verrekend met de servicekosten of dat u het reserveert voor groot onderhoud.

3. Postcode roos

In het energie akkoord van begin 2014 is vastgelegd dat voor elke opgewekte kWh 9.1 cent aan energiebelasting mag worden teruggevorderd. De opgewekte stroom mag / moet worden verkocht aan een energie leverancier. Het is dus niet toegestaan om de stroom zelf te gebruiken of te leveren aan de VVE.

Als voorbeeld nemen we een systeem dat jaarlijks 20.000 kWh op brengt. de stroom moet worden verkocht aan een energie leverancier voor circa € 0.05 cent en levert dus € 1000 op op jaar basis. De opbrengst is in eerste instantie voor de VVE of de initiatiefnemers die zelf hebben geïnvesteerd. De deelnemers krijgen daarnaast 9.1 cent terug. Totaal € 18.200,- op eigen energie rekening.

Stel dat de VVE bestaat uit 10 bewoners / gezinnen. Dan is dat per gezin een energie belasting voordeel van € 182,- en € 100,- van de verkoop stroom is € 282,- per jaar aan voordeel. De totale installatie kosten bedragen circa € 22.000,-. Hieruit volgt dat het systeem zichzelf in 7 jaar tijd terugverdient.

Wilt u ook verduurzamen en geld besparen?

Bel gerust voor een goed duurzaam advies of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Ons adres is: Blekerstraat 5, 2222 AN in Katwijk aan Zee.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00