Zonnestroom opslaan in accu of benutten met warmtepomp?

Lees hieronder een leuk artikel van het vakblad Warmtepompen over de opslag van zonnestroom. Wat zijn de mogelijkheden en de plannen voor de toekomst? 

Bij Solar Leiden zijn we op de toekomst gericht en onze omvormerfabrikant SMA en warmtepomp/warmtepompboiler fabrikant Atlantic ook met de techniek van SG Ready.

SG Ready Logo
Zonnestroom opslag

De warmtepomp biedt wellicht een mogelijkheid om de teruglevering van zonnestroom te verminderen. Een actuele kwestie, omdat vanaf 2023 het salderen van zonnestroom wordt afgebouwd. Er is nog wel werk aan de winkel. Het slim aansturen van warmtepompen gebeurt nu nog een beetje houtje-touwtje. En hoe reëel is de opslag in een accu?

Wat is er aan de hand met de teruglevering van
zonnestroom?
Eigenlijk nog helemaal niks. In ieder geval tot 2023 mag een particulier met zonnepanelen de zonnestroom overdag gratis terugleveren aan het
elektriciteitsnet. En vervolgens op zonloze momenten terughalen uit het net. De digitale tellertjes van de kWh-meter worden aan het einde van het jaar door de energiemaatschappij tegen elkaar weggestreept. Salderen, heet dit trucje. Een gratis seizoensaccu, sputteren tegenstanders.

Wat gaat er veranderen?
Het kabinet heeft besloten om het salderen af te bouwen. Jaarlijks gebeurt dat in stapjes van 11%, totdat het systeem op 1 januari 2031 is verdwenen.
Terugleveren van het surplus aan zonnestroom – zo rond het middaguur – mag dan nog wel, maar energiebedrijven betalen je daarvoor de kale stroomprijs van een paar cent. Energieleveranciers kunnen op momenten met een overaanbod aan zonne-en windstroom deze prijs ook naar beneden schroeven, of zelfs negatief maken. Het is ook niet ondenkbeeldig dat door de enorme hausse aan zonneparken het elektriciteitsnet op piekuren overbelast raakt en dat netbeheerders zonnepanelen automatisch afschakelen. Dan is de opbrengst helemaal nul. 

Wat is de oplossing?
De beste oplossing is natuurlijk om het overschot aan elektriciteit op te slaan in een accu. De photovoltaïsche-panelen wekken tussen 11 en 3 uur overdag de meeste stroom op, en dan zijn weinig mensen thuis. Althans, dat was zo in het pre-coronatijdperk. ‘s Avonds maken elektrische apparaten in de keuken overuren en zijn computers, televisies en audiosets ingeschakeld. Een batterij met een opslagcapaciteit vanaf 5 kWh vermindert de terugleverpiek behoorlijk en voert het percentage eigenverbruik fors op. Bij zo’n thuisaccu wordt twee derde van de opgewekte zonnestroom direct of indirect via de accu benut. Een derde gaat nog wel het net op.

Wat zijn SG Ready ‘smart heat pumps’?
Dat is een vinding van omvormerfabrikant SMA. De energiemanager Sunny Home Manager kan de zonnestroom verdelen over apparaten die zijn voorzien van SG Ready. Dat zijn sommige wasmachines van Bosch en warmtepompen van Nibe, Vaillant en Stiebel Eltron. De manager geeft via een SG Ready-contact op de warmtepomp aan dat hij extra moet gaan draaien, meer dan eigenlijk nodig is op dat moment.

Lees hier het hele artikel van Vakblad Warmtepompen

Welkom bij

Solar-Energy-Groep 


“Yeah”  bijna lente !!

Geniet van de zon en haar voordelen