Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Hoeveel subsidie is er?

In 2023 is € 350 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Hieronder vindt u puntsgewijs de verschillende mogelijkheden.

 • Er zijn subsidies voor zonneboilers, pelletkachels en warmtepompen. Klik hier om zelf te bekijken wat er in uw gemeente mogelijk is.
 • Uiteraard blijft de “BTW teruggave” op zonnepanelen van kracht. Wij helpen u hier kosteloos mee.
 • Voor bedrijven is er 8 miljard beschikbaar voor investeringen in duurzame technieken als wind bio en uiteraard zonnepanelen. de zogenaamde SDE regeling.
 • Daarnaast is er een belastingvoordeel in de vorm van verschillende investeringsaftrekregelingen, zoals de ”VAMIL, EIA en KIA.
 • Milieu Investeringsaftrek (MIA).
 • Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL).
 • Energie investeringsaftrek (EIA).
 • Sportverenigingen krijgen dit jaar een subsidie van 30% op hun investering.

Warmtepomp:   maximaal 2100,- voor de Techneco lucht-water pomp.
Zonneboiler:    vanaf € 500,- € 0,70 cent per kW
Pelletkachel:    vanaf € 500.-
Het exacte subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie.

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde

Bel voor meer info: 071 542 7440

Sportverenigingen

De regeling:

Bij verenigingen 30% en bij stichtingen 15% van de investering.
Alleen voor materiaalkosten, niet voor arbeidsloon.

Randvoorwaarden;

– minimum investeringsbedrag (alleen materiaalkosten) is € 3,000,-.
– maximum subsidiebedrag is € 125,000,-/jaar.
– de investering moet voorkomen in de “maatregelenlijst”.
– maximaal één aanvraag per accommodatie per jaar per maatregel.

Het subsidiebudget is (slechts) € 6 miljoen per jaar. De verwachtte looptijd is 5 jaar.

Voor wie is de regeling bedoeld?
Wij lopen graag met u de checklist door die wij hebben samen gesteld om te bepalen of u in aanmerking komt voor deze regeling.

Volledige informatie vindt u op; “www.rvo.nl/energiebesparingsportaccommodaties”.

De aanvraag:
– aanvragen eHerkenning, niveau 1 (vraag dit tijdig aan!).
– digitaal aanvragen via eLoket via website RVO.nl.
– bijlagen bij aanvraag:
– getekend contract met een leverancier (sta op de ontbindende voorwaarde!)
– contract uitgesplitst in materiaalkosten en arbeidskosten
– de-minimis verklaring (tekst downloaden van internet, bv bij RVO.nl)
– alleen bij aanspraak op bonus van € 500,-: het energie-advies

De aanvraag via eLoket verloopt digitaal. Houdt hier rekening mee.
Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst

Leiden wil zonne-energie

Leiden wil verduurzamen en roept bewoners door middel van een brief op om zich te laten adviseren betreffende het besparen en opwekken van energie. Via “Leiden gaat goed” promoot de gemeente Leiden allerlei vormen van duurzame energie. “Meer met minder” aanbieders uit de regio worden verzocht om passend advies te geven.Wij staan dan ook graag voor u klaar om passend advies te geven betreffende de mogelijkheden voor het opwekken maar ook ten aanzien van de vergunningen en dak constructies. Uw installatie moet immers 25 jaar mee.

De gemeente Leiden zet sterk in op het stimuleren van duurzaamheid. De evaluatie van de duurzaamheidsfondsen heeft geleid tot een aangepaste Subsidieverordening en Verordening duurzaamheidslening met betrekking tot het fonds Investeren in Thuis.Hiermee zijn de subsidie en leenmogelijkheden voor woningeigenaren en huurders om thuis duurzaamheidsmaatregelen te treffen uitgebreid. Er kan nu ook meerdere malen subsidie worden aangevraagd tot een maximum bedrag van € 5.000,- per zelfstandige woonruimte. Ook is een collectieve subsidieaanvraag door een corporatie namens huurders mogelijk. Voor maatregelen waarvoor subsidie aangevraagd kan worden kunt u tevens een lening aanvragen. Voor zonnepanelen kunt u alléén een lening aanvragen, deze worden niet gesubsidieerd. Ook geldt de regel dat innovatieve duurzame maatregelen op hun merites worden beoordeeld.

De regelingen binnen dit fonds zijn verlengd tot 2018. Ook de regeling met betrekking tot het fonds Lokale initiatieven is verlengd tot 2018.

De gemeente Leiden biedt een regeling voor het verkrijgen van een subsidie van 25% van de investeringskosten, met een maximum van € 5000,- bij het aanbrengen van:

 • dakisolatie
 • vloerisolatie
 • gevel- of spouwmuurisolatie
 • isolatieglas*
 • bodemisolatie
 • zonneboiler

*Eigenaren van monumenten kunnen voor het speciale ‘monumentenglas’ een subsidie of lening aanvragen. Dit valt onder de maatregel ‘glas’.

Los van bovenstaande opsomming geldt dat (overige) innovatieve duurzame ontwikkelingen afzonderlijk op hun merites worden beoordeeld. Hiervoor kunnen dus ook subsidieaanvragen worden ingediend!

Nieuw is de subsidie voor aanleg van een CV en HR 107-ketel:
Er wordt 50% subsidie gegeven voor de totale kosten van de aanleg van centrale verwarming met afgiftesysteem met een HR 107-ketel, (installatie en ketel) met een maximum van € 2500,–. Deze subsidie geldt alleen in het geval van vervanging van een open geiser en gaskachels (of van een daarmee gelijk te stellen voorziening, zoals een close in boiler) door centrale verwarming met afgiftesysteem en een HR 107-ketel.

Voor het aanbrengen van één van onderstaande maatregelen krijgt u een vast bedrag:

 • Hout-gestookte kachels met een rendement van of meer dan 80 procent’. Voor deze hoogrendement kachels wordt een vaste bijdrage van € 450,- gegeven.
 • Pelletkachel (€ 450,- subsidie)
 • Warmtepomp – warm water of combi lucht of bodem (€ 1.000,- subsidie)
 

Belangrijk: vraag altijd éérst een subsidie of een lening aan vóórdat u maatregelen gaat uitvoeren! Al eerder uitgevoerde maatregelen komen namelijk niet in aanmerking voor een subsidie of lening.

Omdat wij al jaren installeren voor de grote inkoop acties zoals “Samen zonne-energie” / “1.2.3 zonne-energie” van vereniging eigen huis / LTO Nederland en “zzz” zonnepanelen zonder zorgen van Arjan Eikeleboom, hebben wij veel ervaring opgedaan en staan u graag bij hierin.

Meer weten?

Vraag online een offerte aan.

Ons adres is: Blekerstraat 5, 2222 AN in Katwijk aan Zee.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een goed advies voor uw specifieke situatie.

Welkom bij de

Solar-Energy-Groep 


Wegens de vakantie periode zijn wij met minder toppers op kantoor.  het kan zijn dat uw vraag / mail of telefoontje niet snel wordt beantwoord. We doen ons best.

Fijne vakantie gewenst.