Salderingsregeling !!!

  • 13-02-2024
  • De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt de komende jaren niet afgebouwd. De senaatsfractie van GroenLinks-PvdA, die een doorslaggevende stem heeft, steunt het plan van het demissionaire kabinet niet.

    De salderingsregeling bestaat al sinds 2004. Zij moet de investering in zonnepanelen aantrekkelijker maken. Mensen met zonnepanelen op het dak kunnen de energie die ze zelf opwekken, volledig ‘wegstrepen’ tegen hun verbruik. Er hoeft over dat deel ook geen belasting te worden betaald.

    Door de groeiende populariteit van de salderingsregeling loopt de overheid steeds meer belastinginkomsten mis. Het gaat tot en met 2031 om zo’n 2,8 miljard euro en daarna om ruim 700 miljoen euro per jaar.

    Het besluit om de regeling af te schaffen werd al in 2017 genomen, maar is daarna meerdere keren uitgesteld. Zo ook nu dus.

 

Wat is salderen eigenlijk?

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ’terugleveren’ genoemd. Je energieleverancier trekt de stroom die je hebt teruggeleverd af van de stroom die je hebt afgenomen. Over het saldo betaal je het afgesproken tarief. Deze verrekening heet salderen. Van de energieleverancier ontvang je dus dezelfde prijs (inclusief energiebelasting en btw) voor de teruggeleverde energie als de prijs die je betaalt voor de energie die je afneemt. Salderen moet op jaarbasis gebeuren.

Wat moet je er voor doen?

Heb je zonnepanelen en wil je salderen? Meld je dan aan bij je netbeheerder. Dit doe je via www.energieleveren.nl. Bij aanschaf van nieuwe zonnepanelen doen wij het voorwerk voor je. Als je stroom gaat terugleveren aan het net, is aanmelden overigens verplicht. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt ook met je energieleverancier de verwerking van het salderen in de afrekening. Bij een ouderwetse draaischijf meter adviseren we die te houden mits u van 1 fase naar een 3 fase meterkast moet vanwege de ouderdom of de behoefte voor meer stroom.

 

 

Vragen over salderen?

Neem contact met ons op!

Ons adres is: Blekerstraat 5, 2222 AN in Katwijk aan Zee.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een goed advies voor uw specifieke situatie.

Welkom bij de

Solar-Energy-Groep 


Wegens de vakantie periode zijn wij met minder toppers op kantoor.  het kan zijn dat uw vraag / mail of telefoontje niet snel wordt beantwoord. We doen ons best.

Fijne vakantie gewenst.