Zonnepanelenkaart Leiden nu online

2020 was het Jaar van het Dak in Leiden (zie www.jaarvanhetdak.nl/) en het doel is om zoveel mogelijk m2 dak tot leven te brengen. Ook in 2021 streeft Leiden ernaar om zoveel mogelijk daken te verkoelen en vergroenen. En het dak is natuurlijk uitermate geschikt voor het opwekken van je eigen energie. Leiden is één van de dichts bebouwde steden van Nederland en heeft naar schatting ca. 3000m2 dakoppervlak. Zowel buiten de binnenstad als in de binnenring zijn er voldoende mogelijkheden om zonnepanelen te leggen en vanaf nu ook een stuk duidelijker voor iedereen.

Er gelden verschillende regels voor het plaatsen van zonnepanelen in de stad Leiden voor beschermde stadgezichten. Hierdoor heeft de gemeente Leiden samen met het bestuur van Erfgoed Leiden een kaart ontwikkeld waar in één oogopslag duidelijk is te zien welke regels gelden voor zonnepanelen.

De kaart is nu beschikbaar op https://kaart.leiden.nl/zonnepanelen en is niet alleen handig voor iedereen die in een pand woont met beschermd stadsgezicht. Ook de stadgedeelte buiten de binnenring zijn zichtbaar en de komende tijd zal de rest van de stad worden aangevuld. 

Wethouder Fleur Spijker (duurzame verstedelijking): “Een zonnepaneel op elk huis, dat is de missie! Door de regels die gelden voor het plaatsen van zonnepanelen beter inzichtelijk te maken, kunnen bewoners snel opzoeken hoe zij zelf aan de slag kunnen met een zonnepaneel op hun woning. Ik hoop dat dit het voor veel Leidenaren makkelijker maakt om ook de stap te maken naar schone energie.”

De gemeenteraad heeft de regels voor de beschermde stadsgezichten in oktober versoepeld. In dit gebied geldt nu dat de daken van de huizen zijn onderverdeeld in drie daktypes.

Vergunningsplicht
Voor alle woningen buiten het beschermde stadgezicht, die niet beschermd zijn als monument, is het aanbrengen van zonnepanelen vergunningsvrij onder een paar landelijke voorwaarden. Voor alle woningen binnen het beschermde stadsgezicht, die niet beschermd zijn als monument, is het aanbrengen van zonnepanelen op achterdakvlakken die niet grenzen aan een openbare ruimte zoals een park of een straat vergunningsvrij onder een paar voorwaarden. Voor alle andere situaties is een vergunning nodig.

Woont u in Leiden en valt uw adres onder Dakvlaktype 2 of 3 en bent u benieuwd naar de mogelijkheden om ook op uw dak zonnepanelen te leggen, stuur ons dan een mailtje. De zonne-experts van Solar Leiden weten alles over de kansen voor de leg van zonnepanelen. Doe nu mee met de Groene Revolutie en investeer in de toekomst.

Meer weten?

Vraag online een offerte aan.

Ons adres is: Blekerstraat 5 2222AN Katwijk
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een goed advies voor uw specifieke situatie.

Welkom ook in 2024 bij de

Solar-Energy-Groep BV

te Katwijk


Wist u dat opslag systemen ook BTW vrij zijn?

 We hopen u van dienst te kunnen zijn.