Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van een aantal natuurkundige principes. En lijkt eigenlijk heel veel op een apparaat wat u al lang kent, namelijk een koelkast. Alhoewel deze bedoeld is om te koelen is het principe vrijwel gelijk. Uiteraard met dat verschil dat de warmtepomp warmte aflevert.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of zelfs indien mogelijk het grondwater en zet dit om in energie die te gebruiken is in uw woning. In de regel wordt de warmtepomp direct aangesloten op uw CV installatie. Een warmtepomp verbruikt electriciteit, maar geen gas. Hierdoor is de CO2 uitstoot van een warmtepomp vele malen lager dan uw traditionele CV ketel. In de zomer kan de warmtepomp de woning koelen door het systeem om te draaien en koude aan de woning toe te voeren. En gebruikt u de warmtepomp in combinatie met uw eigen opgewekte stroom van zonnepanelen, dan bent u bijna energie neutraal bezig.

In grote lijnen is het warmtepomp systeem te ontleden in 3 hoofdonderdelen:

De bron:
Bronnen om warmte uit te winnen zijn buitenlucht, grondwater, bodem of PVT systemen. De laatste is een combinatie van zonnepanelen en thermische panelen zoals ook gebruikt voor bv. zonneboilers.

De warmtepomp:
Er zijn tegenwoordig diverse systemen op de markt. Allen met ee net even andere werking. Zo zijn er warmtepompen die alleen warme lucht leveren maar uiteraard ook systemen die warm water of energie voor uw CV systeem kunnen leveren. Informeer gerust welk systeem in uw situatie het beste past.

Het afgiftesysteem:
Het afgiftesysteem zal in de regel uw bestaande CV installatie of de HR Ketel zijn. Er zijn ook andere systemen. U moet dan denken aan ruimtes die verwarmd worden met warme lucht.

 

Remeha Elga Ace Hybride Warmtepomp

De Elga Ace is dé hybride warmtepomp met de beste prijs/prestatieverhouding in de markt. Als enige in de markt stuurt de Elga Ace met OpenTherm aan, waardoor de cv-ketel nooit meer warmte produceert dan nodig is. Met als resultaat een optimale inzet van de warmtepomp.

De Remeha Elga Ace werkt samen met elk merk cv-ketel en biedt dan ook de uitkomst bij het verduurzamen van bestaande woningen. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze voor de verwarming van de woning. De cv-ketel wordt alleen nog ingeschakeld bij extreem koude dagen en voor het verwarmen van warm tapwater. Zo kan je tot wel 25% besparen op je energierekening.

De nieuwe norm in hybride warmtepompen

De aandacht voor hybride systemen is meer dan terecht, want als het gaat om verwarming en warm watervoorziening bieden ze het beste van twee werelden, te weten: een cv-ketel op gas en een warmtepomp op elektriciteit. Het is een slimme optie voor mensen die bewust omgaan met klimaat en portemonnee. Een hybride warmtepomp is een haalbare, betaalbare en realistische (eerste) stap op weg naar verduurzaming van woningen.

In elke woning met iedere cv-ketel te combineren
Wanneer we een hybride warmtepomp combineren met een cv-ketel ontstaat een gecombineerde installatie. Bij zo’n installatie verwarmt de warmtepomp de woning grotendeels. De cv-ketel voorziet in het warme tapwater en eventuele bijverwarming bij lage buitentemperaturen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de Elga Ace toepasbaar is in elk woningtype. Of het nu een woning is met vloerverwarming of radiatoren, besparen op gasverbruik lukt altijd met een hybride warmtepomp.

De Elga Ace is te combineren met elk merk cv-ketel. Of deze nu middels OpenTherm of aan/uit wordt aangestuurd. De Elga Ace zorgt altijd voor een optimale samenwerking tussen de cv-ketel en de hybride warmtepomp. Investeren in een nieuwe cv-ketel hoeft pas als deze afgeschreven is. Hiermee is de Elga Ace een mooie eerste stap in de verduurzaming.

De voordelen op een rij

 • Besparing op energiekosten
 • Duurzame investering met gegarandeerde CO2-reductie
 • Hoog wooncomfort
 • Optimale regeling van cv-ketel en hybride warmtepomp
 • Geschikt voor elke woning, vrijwel elke HR cv-ketel en elk afgiftesysteem
 • Installatie in 1 dag zonder ingrijpende verbouwing
 • Neemt weinig ruimte in door het compact formaat
 • Waardevermeerdering van de woning
 • Overheidssubsidie
Gegevens Elga Ace *4 kW6 kW
Verwarmingsvermogen4,14 kW6,14 kW
COP4,54,54
Opgenomen elektrisch vermogen0,92 kWe1,35 kWe
Nominaal waterdebiet0,73 m3/uur1,06 m3/uur
* Gegevens gelden voor A 7˚C/W 35˚C

Warmtepompboiler – Atlantic Explorer Hybride V4 met warmtewisselaar

Wat is het en hoe werkt het?
De warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe als de warmtepomp: warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en binnenlucht en gebruikt om het water in het reservoir op te warmen. Een warmtepompboiler is uitsluitend voor het verwarmen van tapwater.

Efficiënt: om de betrouwbaarste warmwateroplossing te kunnen bieden, profiteert de Explorer van de beste gepatenteerde technologieën van Atlantic die maximale tankbescherming en hoogste warmtepomprendement combineren met een breed werkingsbereik (-5 tot +43°C).

Gebruiksvriendelijk: eenvoudig te installeren dankzij de draaibare luchtin- en uitlaten, stille en gebruiksvriendelijke oplossing met intuïtief bedieningspaneel en verschillende werkingsmodi.

Energiezuinig: door gebruik te maken van duurzame energie, werkt de Explorer uiterst zuinig. Dankzij het warmtepompprincipe kan u tot 75% energie besparen (in vergelijking met een elektrische boiler). Het toestel beschikt over tal van innovatieve functies en is compatibel met zonne-energie (fotovoltaïsche panelen of zonnecollectoren) en een ketelinstallatie (ingebouwde spiraalwisselaar).

Smart mode: setpunt T° volgens klantprofiel.
Boilers smart piloting: verwarm niet meer warm water dan nodig dankzij een intelligent leerprofiel

De grootste voordelen:

• Warmtewisselaar 30 kW (1,2 m²)
• Zonnemodus of aansluiting met centrale verwarming mogelijk COP 2,79 (200 L) en 3,03 (270 L) volgens EN 16147
• Laagst geluidsniveau op de markt: 33,5 dB (A)
• Mogelijkheid om een circulatiepomp te plaatsen
• Geoptimaliseerd voor photovoltaïsche installatie + zonne-energie (tot A+++)

Besparing: tot 75% besparing in vergelijking met een klassieke boiler.
Terugverdientijd < 2 jaar.

Installatie: ideaal in vervanging van een klassieke boiler van 200 L of 300 L of van een zonneboiler.

De eigenschappen op een rij:

– Klasse A+
– ACI Hybride
– 5 jaar garantie
– Groot comfort warm water
– Energiebesparing en milieuvriendelijk
– Eenvoudig installatie
– Werkingsbereik van -5°C tot 43°C
– Interface geïntegreerd in het toestel

Gegevens Atlantic Explorer V4 met Warmtewisselaar200L270L
Inhoud200 liter270 liter
KoelmiddelR513a – 800grR513a - 860gr
Voeding (enkel mono)230 V / 50 Hz230 V / 50 Hz
Temperatuurbereik van de
werking van de warmtepomp
-5 à 43°C-5 à 43°C
Temperatuurregeling van het
SWW door de warmtepomp
50° tot 62°C50° tot 62°C
Elektrische weerstand1800 W1800 W
Maximum vermogen
warmtepomp
700 W700 W
Geluidsdruk53 dB (A)53 dB (A)
Afmetingen (H x B x D)1617 x 620 x 6651957 x 620 x 665
Gewicht (leeg)97 kg111 kg
Vermogen van de
warmtewisselaar*
30 kW30 kW
Oppervlakte van
de warmtewisselaar
1,2 m21,2 m2
COP voor luchttoevoer aan 7°C**2,79
(profil L)
3,03
(profil XL)
ErP EnergieklasseA+A+
Lucht kanaalaansluiting Ø160 mm160 mm
*Primair debiet 2 m3/u, temperatuur aan 90°C.
**Volgens EN 16147.

Remeha Eria Tower WP met voorraadvat

De Remeha Eria Tower is een all-electric warmtepomp met een geïntegreerd 180 liter geëmailleerd voorraadvat voor warm water. Naast de all-electric variant is de warmtepomp ook beschikbaar met cv-ketel ondersteuning. De Eria Tower is leverbaar in de range van 4,5 kW tot en met 16 kW in enkel- en driefase uitvoering. Hiermee kan voor bijna iedere situatie een passende oplossing worden gerealiseerd. Bij extreem koud weer kan de warmtepomp elektrisch of hydraulisch worden bijverwarmd en als het warm is kan de warmtepomp de ruimte ook koelen (optioneel).

Is een warmtepomp geschikt voor mijn huis?
Warmtepompen leveren, afhankelijk van de grootte (vermogen), een warmwater temperatuur van maximaal 60 graden. De cv-ketel levert warmwater tot wel 85 graden en kan dit ook nog behoorlijk snel. Een warmtepomp heeft een aanlooptijd nodig voordat deze warmte levert en werkt het beste als de pomp langer en constant draait. Hierdoor is een warmtepomp het meest geschikt voor lage temperatuur afgiftesystemen. Je kan dan denken aan vloer- of wandverwarming. Doe de productwijzer en kom er achter.

All-in-one oplossing: slimme regeltechniek
De Eria Tower heeft standaard een 180 liter sanitair buffervat ingebouwd en heeft hiermee het voordeel dat de bewoner geen ruimte verliest aan de installatie van een externe boiler of buffervat. Ook is deze constructie bijzonder installatievriendelijk (plug & play) en onderhoudsarm. Alle hydraulische toebehoren zitten in het toestel verwerkt. De Eria Tower is leverbaar in een vermogensrange van 4,5 tot 16 kW. Bij extreme kou kan de Eria Tower terugvallen op elektrische of hydraulische bijverwarming. Op warme dagen kan de warmtepomp de ruimte ook actief koelen, mits het afgiftesysteem daarvoor geschikt is.

Hybrid Ready
De Eria Tower is slim voorbereid op koppeling met duurzame technieken zoals zonnepanelen en is daarmee klaar voor een duurzame toekomst.

Weersafhankelijk regelen
De Mercuria en Eria Tower werken samen met een buitenvoeler. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp in de zomer niet onnodig aan staat. Als de winter er weer aankomt, zal de warmtepomp geheel zelfstandig weer warmte genereren voor de woning.

Kenmerken:

 • Geïntegreerd boilervat van 180 liter
 • Hydraulische of elektrische ondersteuning bij lage buitenlucht temperaturen
 • ISDE-subsidie beschikbaar
 • Omkeerbaar voor actieve koeling mogelijk
Gegevens Eria Tower4,5 MR6 MR8 MR11 MR11 TR16 TR
Verwarmingsvermogen bij 7 graden / 35 graden * kW4,605,827,911,3911,3914,65
COP bij 7 graden / 35 graden *5,114,224,344,654,654,22
Elektrisch vermogen bij 7 graden / 35 graden * kWe0,901,381,822,452,453,47
Vermogen elektrische weerstand (versie E) kW3-63-63-63-63-6-93-6-9
Koudemiddel R-410A kg1,32,13,24,64,64,6
Gewicht leeg buitenunit kg544275118118130
Gewicht leeg binnenunit kg138138138140140140
Gegevens sanitair warmwater
Inhoud sanitair warmwaterboiler l180180180180180180
Opwarmtijd (max) ** h1h 402h 001h 581h 331h 331h 11
* Verwarmingsmodus: buitenluchttemperatuur 7°C watertemperatuur bij uitgang 35°C. Prestaties conform EN 14511-2
** Opwarmtijd gebaseerd op 100% verversing van de boilervatinhoud, waarbij water opgewarmd wordt naar 55°C.

Remeha Mercuria Warmtepomp

De Remeha Mercuria is een compacte all-electric warmtepomp. Naast de all-electric variant is de Mercuria ook beschikbaar met cv-ketel ondersteuning. Deze warmtepomp is leverbaar in de range van 4,5 kW tot en met 16 kW in enkel- en driefase uitvoering. Hierdoor is er altijd een geschikte oplossing beschikbaar voor zowel nieuwbouw als renovatie. Bij lage omgevingstemperaturen kan de warmtepomp elektrisch of met een cv-ketel worden bijverwarmd. De warmtepomp kan optioneel de ruimte ook koelen.

Flexibele oplossing voor nieuwbouw en renovatie
De Mercuria is een lucht/water warmtepomp die leverbaar is in de varianten all-electric en hybride (in combinatie met een cv-ketel en/of een Remeha zonneboiler en/of panelen). Beide varianten zijn van allerlei gebruiksvriendelijke functionaliteiten voorzien. De binnenunit heeft compacte afmetingen en een beperkt gewicht en is hierdoor overal in huis te plaatsen. Om er voor te zorgen dat de eindgebruiker altijd beschikt over voldoende sanitair warm water is de Mercuria te combineren met een warmwaterboiler en indien gewenst met een Remeha zonneboiler. Wanneer gekozen wordt voor een combinatie met de zonneboiler, bespaar je al snel extra energie op de bereiding van warm water. De Mercuria is standaard voorzien van een 8 liter expansievat en een transportpomp.

Hybrid Ready
De Remeha Mercuria is een compacte all-electric warmtepomp. Naast de all-electric variant is de Mercuria ook beschikbaar met cv-ketel ondersteuning. Deze warmtepomp is leverbaar in de range van 4,5 kW tot en met 16 kW in enkel- en driefase uitvoering. Hierdoor is er altijd een geschikte oplossing beschikbaar voor zowel nieuwbouw als renovatie. Bij lage omgevingstemperaturen kan de warmtepomp elektrisch of met een cv-ketel worden bijverwarmd. De warmtepomp kan optioneel de ruimte ook koelen.

Kenmerken:

 • Overal te plaatsen door compacte afmetingen binnenunit
 • Brede range verwarmingscapaciteit tot en met 16 kW
 • Koeling mogelijk vanaf omgevingstemperatuur (7 tot 40 graden)
 • Toepasbaar in nieuwbouw woningen en bestaande woningen (renovatie)
 • ISDE-subsidie beschikbaar
 • Te combineren met cv-ketels, diverse warm water voorraadvaten en indien gewenst zonlichtsystemen
Gegevens Mercuria4,5 MR6 MR8 MR11 MR11 TR16 TR
Verwarmingsvermogen bij 7 graden / 35 graden kW4,605,798,3611,3911,3914,65
COP bij 7 graden / 35 graden5,114,054,274,654,654,22
Elektrisch vermogen bij 7 graden / 35 graden kWe0,881,431,933,193,193,94
Vermogen elektrische weerstand (versie E) kW3-63-63-63-63-6-93-6-9
Koudemiddel R-410A kg1,32,13,24,64,64,6
Gewicht leeg buitenunit kg544275118118118
Gewicht leeg binnenunit kg36,136,136,136,136,136,1

Remeha Neptuna warmtepomp

De Remeha Neptuna is een absolute topper onder de huishoudelijke warmtepompen met een brede vermogensrange tot maar liefst 27 kW. Deze warmtepomp maakt gebruik van de natuurlijke energiebron: de buitenlucht. Dit levert een grote besparing op bij de productie van warmte.

Waarom de Neptuna?

De Neptuna is de zuinige, duurzame en luxere oplossing voor de productie van verwarming en sanitair warm water. De Neptuna is een veelzijdige alleskunner en werkt zeer eenvoudig. Deze warmtepomp is standaard uitgerust met een weersafhankelijke regeling die tot drie verwarmingskringen en een boilerkring kan aansturen. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsruimte aan huis. Dit zorgt voor optimale flexibiliteit én comfort.

Verschil warmtepompen en cv-ketels
Warmtepompen leveren, afhankelijk van de grootte (vermogen), een warmwater temperatuur van maximaal 60 graden. De cv-ketel levert warmwater tot wel 85 graden en kan dit ook nog behoorlijk snel.

Een warmtepomp heeft een aanlooptijd nodig voordat deze warmte levert en werkt het beste als de pomp langer en constant draait. Hierdoor is een warmtepomp het meest geschikt voor lage temperatuur afgiftesystemen. Je kan dan denken aan vloer- of wandverwarming.

Evenaar het comfort van natuurlijke warmte
De Neptuna is een splitsysteem, gebaseerd op een binnen- en buitenunit. De warmtepomp is voorzien van een 40 liter cv-zijdig buffervat en kan daarnaast aangesloten worden op diverse warm water voorraadvaten. De Neptuna kan, net zoals de Mercuria en de Eria Tower, zowel elektrisch als hydraulisch bijverwarmen. Optioneel kunnen de warmtepompen ook koelen.

Absolute topper voor het luxe segment

Kenmerken:

 • Overal te plaatsen door compacte afmetingen binnenunit
 • Brede range verwarmingscapaciteit tot en met 16 kW
 • Koeling mogelijk vanaf omgevingstemperatuur (7 tot 40 graden)
 • Toepasbaar in nieuwbouw woningen en bestaande woningen (renovatie)
 • ISDE-subsidie beschikbaar
 • Te combineren met cv-ketels, diverse warm water voorraadvaten en indien gewenst zonlichtsystemen
Gegevens Mercuria4,5 MR6 MR8 MR11 MR/TR16 MR/TR22 TR27 TR
Verwarmingsvermogen bij 7 graden / 35 graden kW4,605,878,2610,5614,2021,7024,40
COP bij 7 graden / 35 graden * 5,114,184,274,184,223,963,80
Elektrisch vermogen bij 7 graden / 35 graden * kWe0,901,411,932,533,365,486,25
Vermogen elektrische weerstand (versie E) kW2-4-62-4-62-4-62-4-6 en 4-8-122-4-6 en 4-8-124-8-124-8-12
Koudemiddel R-410A kg1,41,33,24,64,67,17,7
Gewicht leeg buitenunit kg544275118/130118/130135141
* Verwarmingsmodus: buitenluchttemperatuur 7°C watertemperatuur bij uitgang 35°C. Prestaties conform EN 14511-2

De verschillen op een rij

Mercuria

 • Vermogensrange 4,5 – 16 kW
 • Compact en gemakkelijk overal te plaasten
 • Voorraadvat voor tapwater niet inclusief
 • ISDE  -subsidie
  € 1.700,- tot € 2.200,-

Eria Tower

 • Vermogensrange 4,5 – 16 kW
 • Inclusief geïntegreerd 180 liter voorraadvat voor tapwater
 • ISDE  -subsidie
  € 1.700,- tot € 2.500,-

Neptuna

 • Vermogensrange 4,5 – 27 kW
 • Geschikt voor complexere binnenhuisinstallaties
 • Geïntegreerd 40 liter buffervat voor een beter regeling
 • Compact en gemakkelijk overal te plaasten
 • Voorraadvat voor tapwater niet inclusief
 • Uitgebreidere display
 • ISDE  -subsidie
  € 1.700,- tot € 2.750,-

Elga Ace

 • Vermogensrange 4 kW en 6 kW
 • Werkt samen met iedere HR CV ketel
 • Geschikt voor iedere woning en afgiftesysteem
 • ISDE  -subsidie
  4 kw € 1.600,- en 6 kW € 1.800,-

Meer weten?

Vraag online een offerte aan.

Momenteel is de showroom door de Corona maatregelen gesloten.

Ons adres is: Kenauweg 17, 2331 BA in Leiden.
Telefoon: 071 – 542 74 40.
Ons kantoor is open van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een goed advies voor uw specifieke situatie.