Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van een aantal natuurkundige principes. En lijkt eigenlijk heel veel op een apparaat wat u al lang kent, namelijk een koelkast. Alhoewel deze bedoeld is om te koelen is het principe vrijwel gelijk. Uiteraard met dat verschil dat de warmtepomp warmte aflevert.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of zelfs indien mogelijk het grondwater en zet dit om in energie die te gebruiken is in uw woning. In de regel wordt de warmtepomp direct aangesloten op uw CV installatie. Een warmtepomp verbruikt electriciteit, maar geen gas. Hierdoor is de CO2 uitstoot van een warmtepomp vele malen lager dan uw traditionele CV ketel. In de zomer kan de warmtepomp de woning koelen door het systeem om te draaien en koude aan de woning toe te voeren. En gebruikt u de warmtepomp in combinatie met uw eigen opgewekte stroom van zonnepanelen, dan bent u bijna energie neutraal bezig.

In grote lijnen is het warmtepomp systeem te ontleden in 3 hoofdonderdelen:

De bron:
Bronnen om warmte uit te winnen zijn buitenlucht, grondwater, bodem of PVT systemen. De laatste is een combinatie van zonnepanelen en thermische panelen zoals ook gebruikt voor bv. zonneboilers.

De warmtepomp:
Er zijn tegenwoordig diverse systemen op de markt. Allen met ee net even andere werking. Zo zijn er warmtepompen die alleen warme lucht leveren maar uiteraard ook systemen die warm water of energie voor uw CV systeem kunnen leveren.
Informeer gerust welk systeem in uw situatie het beste past.

Het afgiftesysteem:
Het afgiftesysteem zal in de regel uw bestaande CV installatie of de HR Ketel zijn. Er zijn ook andere systemen. U moet dan denken aan ruimtes die verwarmd worden met warme lucht.

TECHNECO MERCURIA/ERIA TOWER Warmtepomp - wonen zonder gas

De Mercuria en Eria Tower lucht/water warmtepompen bestaan uit een binnen- en buitenunit. Hiermee kunnen ze verwarmen, koelen en warm water maken, o.a. voor de douche (tapwater). De Mercuria en Eria Tower kunnen de cv-ketel compleet vervangen en zijn volledig elektrisch. Er is dus geen aardgas aansluiting meer nodig.

Kenmerken:

Vermogensklasse van 4,5 kW, 6 kW, 8 kW, 11 kW en 16 kW
Modulerend
Werkt bij buitentemperaturen tot -20°C (-15°C voor 4,5 kW en 6 kW)
Tapwater tot 55°C met de compressor
Weersafhankelijke regeling
Weinig onderhoud nodig
Geïntegreerd boilervat van 177 liter (Eria Tower)
Optioneel extern RVS boilervat van circa 200, 300 of 500 liter (Mercuria)
Standaard geïntegreerde koeling
Optioneel twee zone-kit
Smart Grid Ready en zonnepanelen/PV Ready
Scherp geprijsd
Beproefd systeem: meer dan 150.000 systemen geplaatst
Inclusief expansievat

Twee mogelijkheden
In de Eria Tower is standaard een 180 liter geëmailleerd boilervat ingebouwd. Het voordeel van een ingebouwd boilervat is dat u maar één apparaat hoeft te plaatsen. De inhoud van 180 liter is doorgaans geschikt voor een normale eengezinswoning. De Mercuria is beschikbaar met en zonder extern RVS boilervat Het voordeel van een extern boilervat is dat u kunt kiezen welke boilerinhoud het beste bij uw situatie past. De externe boilervaten zijn leverbaar in 200, 300 en 500 liter.

Twee zone-kit
De Mercuria en Eria Tower kunnen optioneel uitgevoerd worden met een twee zone-kit. Daarmee is het mogelijk om twee zones apart te verwarmen of te koelen (niet gelijktijdig). Daarnaast kan een twee zone-kit ervoor zorgen dat er met twee verschillende afgiftesystemen kan worden gewerkt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er vloerverwarming aanwezig is op de begane grond en LT-radiatoren op de verdieping.

Weersafhankelijk
De Mercuria en Eria Tower werken samen met een buitenvoeler. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp in de zomer niet onnodig aan staat. Als de winter er weer aankomt, zal de warmtepomp geheel zelfstandig weer warmte genereren voor de woning.

https://techneco.nl/mercuria-eria-tower/

NAVETTO - Atlantic Explorer Hybride met warmtewisselaar

Wat is het en hoe werkt het?
De warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe als de warmtepomp: warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en binnenlucht en gebruikt om het water in het reservoir op te warmen.

Efficiënt: om de betrouwbaarste warmwateroplossing te kunnen bieden, profiteert de Explorer van de beste gepatenteerde technologieën van Atlantic die maximale tankbescherming en hoogste warmtepomprendement combineren met een breed werkingsbereik (-5 tot +43°C).

Gebruiksvriendelijk: eenvoudig te installeren dankzij de draaibare luchtin- en uitlaten, stille en gebruiksvriendelijke oplossing met intuïtief bedieningspaneel en verschillende werkingsmodi.

Energiezuinig: door gebruik te maken van duurzame energie, werkt de Explorer uiterst zuinig. Dankzij het warmtepompprincipe kan u tot 75% energie besparen (in vergelijking met een elektrische boiler). Het toestel beschikt over tal van innovatieve functies en is compatibel met zonne-energie (fotovoltaïsche panelen of zonnecollectoren) en een ketelinstallatie (ingebouwde spiraalwisselaar).

Smart mode: setpunt T° volgens klantprofiel.
Boilers smart piloting: verwarm niet meer warm water dan nodig dankzij een intelligent leerprofiel

De grootste voordelen:

• Warmtewisselaar 30 kW (1,2 m²)
• Zonnemodus of aansluiting met centrale verwarming mogelijk
COP 2,79 (200 L) en 2,84 (270 L) volgens EN 16147
• Laagst geluidsniveau op de markt: 33,5 dB (A)
• Mogelijkheid om een circulatiepomp te plaatsen
• Geoptimiseerd voor photovoltaïsche installatie + zonne-energie (tot A+++)

Besparing: Tot 75% besparing in vergelijking met een klassieke boiler.
Terugverdientijd < 2 jaar

Installatie: Ideaal in vervanging van een klassieke boiler van 200 L of 300 L of van een zonneboiler.

 

De eigenschappen op een rij:

– Klasse A+
– ACI Hybride
– 5 jaar garantie
– Groot comfort warm water
– Energiebesparing en milieuvriendelijk
– Eenvoudig installatie
– Werkingsbereik van -5°C tot 43°C
– Interface geïntegreerd in het toestel

ELGA - Hybride waterpomp

De Elga is een slimme modulerende hybride warmtepomp die samenwerkt met elke gasketel. De Elga zorgt met haar aantrekkelijke terugverdientijd voor een opmars van een energiezuinige bestaande woningbouw. De binnenunit wordt geplaatst naast de gasketel, de buitenunit op het dak, in de tuin of aan de gevel. De Elga is in één dag geïnstalleerd en is geschikt voor vrijwel elke (nageïsoleerde) woning.

Door de combinatie van de Elga met een gasketel wordt onder alle omstandigheden het hoogste rendement gehaald.  De gasketel springt af en toe bij als het nodig is voor de verwarming en bereidt het tapwater. Het comfort in uw woning is exact hetzelfde als u gewend bent met een gasketel. Bij lage buitentemperaturen neemt het rendement van de warmtepomp af en schakelt de Elga uit om het over te geven aan de gasketel. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor in de instellingen van de Elga, afhankelijk van de kenmerken van uw woning en de prijzen die u voor gas en elektriciteit betaalt.

Kenmerken:

  • Eén type geschikt voor elke woning
  • Geschikt voor elk afgiftesysteem en alle gasketels
  • Ontwikkeling en productie in Delft
  • Modulerend, geen buffervat benodigd*
  • Relatief lage investering en hoge besparing
  • Koeling geïntegreerd
  • Eenvoudige installatie
  • Monitoring op afstand (met de Anna thermostaat)

Besparing
De gasbesparing voor verwarming is 50 – 90%. De gasbesparing op de bereiding van tapwater is 0%. Wanneer de extra elektrakosten hiermee verrekend worden leidt dit tot een energiekostenbesparing van 20-35%. De Elga maakt geen tapwater omdat het rendement van een elektrische warmtepomp om tapwater te maken doorgaans vrij laag is.

Stadsverwarming
De Elga kan ook gecombineerd worden met een stadsverwarmingsaansluiting. U kunt hiermee besparen op de variabele kosten van de stadsverwarming, maar niet op uw jaarlijkse vastrecht kosten omdat de stadsverwarmingsaansluiting behouden blijft.

Koelen
Naast verwarmen biedt de Elga ook de mogelijkheid de woning te koelen. In de zomer is de Elga in staat de temperatuur van de woning een aantal graden omlaag te brengen mits uw afgiftesysteem hiervoor geschikt is. Koelen over radiatoren is niet mogelijk.

Energielabel

De Elga heeft het energielabel A++ hierdoor is het mogelijk om uw woning met 2 energielabels omhoog te laten gaan. Monitoring van de Elga is mogelijk door een slimme Anna thermostaat aan te schaffen. Deze is speciaal voor de Elga aangepast zodat u precies kunt zien wanneer de Elga draait en wanneer de ketel werkt. De jaarlijkse besparing op uw energierekening komt met een Elga doorgaans uit op 200 tot 500 euro op jaarbasis.

Meer weten?

Meer weten over warmtepompen? Kom langs in de showroom.

Ons adres is: Kenauweg 17, 2331 BA in Leiden.
Telefoon: 071 – 542 74 40 of 06 – 12 49 36 93
Onze openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00

Bel gerust voor een afspraak of kom vrijblijvend langs voor een kop koffie en een goed advies voor uw specifieke situatie.